Home
Contact Us Contributors Activities Hooshang Golshiri About

 

 

 

اعتماد؛ سه شنبه 17 بهمن 1396  

   

پاپس کشیدن از خط قرمزها؛ فرزانه طاهری در گفت و گو با «اعتماد»

متن را بخوانيد.

 

دوستان و علاقه مندان جایزۀ گلشیری و داستان نویسان عزیزی که با نوشته های خود و نیز امضای نامـﮥ جمعی ما را به تداوم جایزۀ گلشیری فراخوانده اید، از همـﮥ شما بابت حسن نظرتان سپاسگزارم. شاید نیازی به تأکید بر این واقعیت نباشد که گرفتن این تصمیم برای من و ما دست­اندرکاران جایزه ابداً ساده نبوده و حاصل ماه ها اندیشیدن و ارزیابی و بحث بوده است. تردید نکنید که اگر راهی می یافتیم تا جایزه را در همان سطح کیفی مورد نظرمان ادامه بدهیم مطمئناً چنین می کردیم.

پس با احترام به همگی شما، امیدوارم موقعیت ما را درک کنید، به تصمیم ما احترام بگذارید و ما را در ادامـﮥ راهی که برگزیده ایم یاری کنید.

با سپاس

از طرف هیئت مدیرۀ بنیاد گلشیری،

فرزانه طاهری

مرداد 1393  

دوستان و دوستداران جایزﮤ هوشنگ گلشیری                                                                     

بیش از چهارده سال از گام اول برای تأسیس و برگزاری جایزﮤ هوشنگ گلشیری می گذرد؛ یعنی از آن هفتمین روز  پس از رفتنش که بر سر مزارش عهد کردیم جایزه ای به نامش پایه گذاری و به این ترتیب به یکی از آخرین خواسته های عمر پرثمر و سرشار از خلق و تلاش و تکاپویش برای اعتلای ادبیات داستانی ایران عمل کنیم. و توانستیم  سیزده دورﮤ جایزه را به سرانجام برسانیم. آزمایش و خطاها و تغییر روش هایمان برای غلبه بر مشکلات را همواره با همگان در میان گذاشتیم، چون هدفمان جز این نبود که جایزه ای باشد سالم و شفاف و چنین نیز بماند و سهمی در شکوفاتر شدن حیات ادبیات داستانی کشورمان برعهده بگیرد.

امروز اما به این نتیجه رسیده ایم که بهتر است در وضع کنونی آن نیرو و منابع اندکی را که برای بنیاد گلشیری باقی مانده وقف بخشی دیگر از هدف های مندرج در اساسنامـﮥ بنیاد کنیم که به دلیل مشغلـﮥ نفسگیر جایزه تا حدی مغفول مانده است.

باید از همـﮥ آنها که بی دریغ و بی چشمداشتی در برگزاری سیزده دوره جایزه ـ که در این ملک و در شرایطی گاه طاقتفرسا تداومی است نظرگیر ـ یاریمان دادند سپاسگزاری کنیم، به ویژه داوران و ارزیابان تمامی دوره­ها، یاورانمان، و ناشران و داستان نویسان که آثارشان را در اختیارمان گذاشتند. باید در برابر اعتماد و حسن نیت مخاطبان این جایزه، و نیز آنها که با ارزیابی و نقد صمیمانه و دلسوزانه شان راهنمایمان بودند، سر تعظیم فرود بیاوریم؛ ارجگذاری همان ها ما را نیرو بخشید که این همه سال به رغم همـﮥ دشواری ها به کار ادامه بدهیم.

اینک اما بر آن شده­ایم تا تلاش هایمان را معطوف به غنی تر کردن وب سایت بنیاد کنیم تا منابع مربوط به هوشنگ گلشیری را هرچه کامل تر در اختیار علاقه مندان این نسل و نسل های آینده قرار بدهیم. از دسترس پذیرکردن نوشته ها و مصاحبه ها و مقالاتی که در جهان مجازی در دسترس نیستند گرفته تا جمع آوردن و عرضـﮥ تصاویر و فیلم ها و صدای او و نیز آنچه در نقد و بررسی آثارش نوشته اند و خواندنش را مفید می­دانیم. قصد داریم آرشیو مربوط به گلشیری را کامل کنیم و در این راه به یاری همـﮥ آنها که یادگاری از گلشیری در اختیار دارند نیاز خواهیم داشت. پس نیازهایمان را و فراخوانمان را در وب سایت اعلام خواهیم کرد.

قصد داریم بخشی از وب سایت را نیز به نقد و نظر اختصاص دهیم و تلاش خواهیم کرد که این بخش چیزی به فضای مجازی در حوزﮤ داستان نویسی اضافه کند. امیدواریم این بخش به کمک اهل فن آن قدر گسترش و عمق بیابد تا بتوان بر آن نام نشریـﮥ ادبی گذاشت. کم و کیف این صفحات و نحوﮤ کار متعاقبا اعلام خواهد شد.

انتشار تک داستان­های برگزیدﮤ چند دوره در مجموعـﮥ نقش که مدتی به تعویق افتاده بود نیز در دستور کار قرار خواهد گرفت.

پس این سیزده دورﮤ جایزه را که به همت و تلاش یاوران بنیاد و جایزه، دوستداران ادبیات و بویژه داستان نویسی معاصر ایران برگزار شد چون خاطره­ای در مجموع بسیار خوش در ذهنمان نگاه خواهیم داشت و به امید روزی خواهیم ماند که بتوانیم با جذب منابع و نیروی انسانی لازم به تمامی هدف هایی که خوش بینانه در اساسنامـﮥ بنیاد پیش بینی کرده بودیم جامـﮥ عمل بپوشانیم.

با احترام به همـﮥ شما

بنیاد فرهنگی- مطالعاتی هوشنگ گلشیری

تیرماه 1393

 انعکاس خبر و واکنشها در رسانه ها  

 سایت ها و وبلاگ ها

خبرگزاری­ها

راديوها

خوابگرد: جایزه را بکش!

نیمـﮥ سوخته: ما و جایزه گلشیری!

دوشنبه: انگشت را کجا باید گذاشت؟

دوشنبه: نابوده به کام خویش ...  

روزآنلاین: جایزه را بکش!

دوشنبه: نامه ی 119 داستان نویسِ ایرانی به «فرزانه طاهری» مدیر بنیادِ هوشنگ گلشیری  

روزآنلاین: دشواری های یک جایزه ساده

انگار نه انگار: جایزه ی گلشیری

یادداشت های شبانه: تحلیلی بر دلایل توقف جایزه ادبی گلشیری و راهکارهای ممکن

این یادگاری از من است: این گورهای دسته جمعی

 میثم کیانی: هاراگیری سرد، یا پشت این خاکریز چند نفر جا می شوند، سرهنگ؟!  

زمینی: چراغ جایزه گلشیری را روشن نگهداریم!

تلویزیون پارس: برگزاری جایزه ادبی هوشنگ گلشیری متوقف شد

هنرآنلاین: جایزه گلشیری تنها جایزه معتبر باقی مانده بود  

ایسنا: چه کسی مقصر است؟ گفت و گو با حسین سناپور  

ایسنا: چه کسانی از تعطیلی یک جایزه خوشحال اند؟ گفت و گو با امیرحسین خورشیدفر

 

روزنامه ها 

 

فرهیختگان: این در نباید بسته شود.  

اعتماد: به بهانه اعلام توقف جایزه ادبی هوشنگ گلشیری، جوانمرگی جوایز ادبی در ایران

 شرق: پس از 13 دوره جایزه «گلشیری» متوقف شد.

 شرق: توضیحات رییس هیات مدیره بنیاد گلشیری در باره یک خبر

دنیای اقتصاد: جایزه «گلشیری» تعطیل شد.

رادیو زمانه: 14 سال با جایزه ادبی گلشیری

رادیو فردا: برگزاری جایزه ادبی هوشنگ گلشیری متوقف شد

رادیو فارسی فرانسه: بنیاد گلشیری «جایزه ادبی گلشیری» را متوقف کرد

دویچه وله فارسی: توقف برگزاری "جایزه ادبی هوشنگ گلشیری"

رادیو فارسی بی بی سی: اهدای جایزه گلشیری متوقف شد  

در بهمن 1378، برندگان جايزهُ كتاب سال اعلام شدند. اين بار هم از ادبيات داستانی معاصر ايران خبری نبود. هوشنگ گلشيری مصمم شد كه جايزهُ بهترين رمان و مجموعه داستان سال را بنيان نهد. مذاكراتی هم برای جلب همكاری انجام داد. به نام جايزه هم فكر كرد: شهرزاد يا هدايت؟ با ‌‌‌آغاز بيماری‌اش در اواخر زمستان 1378، طرح او نيمه‌كاره ماند. در هفتمين روز درگذشتش در امامزاده طاهر اعلام شد بنيادی  به نامش تشكيل خواهد شد و اين بنياد هر سال جايزهُ هوشنگ گلشيری را به برترين‌های ادبيات داستانی به زبان فارسی و چاپ شده در ايران اهدا خواهد كرد.

بنياد در پاييز هر سال جايزهُ هوشنگ گلشيری را در دو‌ بخش به آثارمنتشر شده در سال قبل اهدا می‌كند:
بهترين رمان اول
بهترين مجموعه داستان اول

جايزهُ هوشنگ گلشيری شامل تنديس، لوح تقدير و جايزهُ نقدی در مراسمی به  برندگان اهدامی‌شود.  

داوران هر دوره با مشورت هيئت‌امنا از سوی هيئت مديرهُ بنياد انتخاب می‌شوند.

داوران آثار رسيده را بر اساس معيارهای مورد توافق خود بررسی می‌كنند و به جنبه‌های گوناگون هر اثر امتياز جداگانه می‌دهند. آثاری كه جمع كل امتيازشان بالاترين باشد، اثر برنده اعلام می‌شوند. در بخش كتاب اول، اثر برنده بايد به حد نصاب امتيازی كه داوران تعيين كرده‌اند دست يافته باشد.

داوران همچنين تك‌داستان‌هايی از مجموعه داستان‌ها را كه  به نظر آنها درخششی خاص  داردبرمی‌گزينند.  بنياد سعی خواهد کرد که داستان‌های برگزيدهُ هيئت داوران هر سال را در مجموعه‌ای به نام "نقش" با رعايت حقوق مولفان آنها منتشر ‌كند.

يادآوری

در هر دوره آثاری بررسی می‌شوند كه در دو مقولهُ رمان يا مجموعه داستان(به قلم يك نويسنده) جای بگيرند.

مجموعه داستان از چند نويسنده در يك مجلد، تك‌داستان‌های كوتاه در يك مجلد و رمان‌های چند جلدی كه يك جلد آنها در سال مورد نظر منتشر شده باشد و جلدهای ديگر پيشتر منتشر شده يا در سال‌های بعد منتشر شوند به دور داوری راه نخواهند يافت.

در هر دوره آثاری بررسی می‌شوند كه تاريخ چاپ اول آنها در صفحهُ شناسنامهُ كتاب سال مورد نظر باشد.

اولين اثر داستانی به آثاری گفته می شود که نويسندهُ آن پيش از اين رمان يا مجموعه داستانی منتشر نکرده باشد.

Top