بنیاد هوشنگ گلشیری اعلام کرد به دلیل سانسور گسترده کتاب های ادبیات داستانی و کمبود کتاب دارای ارزش بررسی در سال جاری هیئت داوران هیچ یک از آثار معرفی شده در سه بخش مجموعه داستان، مجموعه داستان اول و رمان اول را حائز شرایط دریافت جایزه هوشنگ گلشیری ندانسته است.
فرزانه طاهری مدیر و از بنیانگذاران بنیاد گلشیری می گوید:" بروشور و تندیس ها حاضر بود و ما منتظر اعلام نام برندگان بودیم که داوران اعلام کردند این دوره برنده نداریم."
فرزانه طاهری می افزاید:" با توجه به اینکه سال گذشته در آیین نامه به هیات داوران در انتخاب رمان، رمان اول، داستان کوتاه و داستان کوتاه اول اختیار تام دادیم، بنابراین در صورت لزوم آنها باید از تصمیم خود دفاع کنند."
خانم طاهری می گوید:" مشوق ما، دادن پیشنهاد است و فکر می کنم با اعلام اسامی کاندیداها این کار را کرده بودیم."
دورنگری
نسترن موسوی سخنگو و عضو هیئت برگزاری جایزه گلشیری در گزارش سال دوره هفتم با اشاره به دشواری های پیش آمده برای انتشار آثار ادبی گفت بنیاد گلشیری برای بررسی کتاب ها و انتخاب آثار برجسته با محدودیت بی اندازه ای روبه روست.
وی افزود:"اگر شرایط همین طور ادامه یابد، شاید دیگر رقابتی در میان نباشد تا بخواهیم سال آینده مراسم جایزه ای برگزار کنیم."
نظر داوران
به گفته نسترن موسوی کتاب های ادبی منتشرشده در سال ۸۶ بسیار کمتر از هرسال بوده است.
با این وصف کتاب ها برای هیئت گزینش ارسال شده و هیئت هم کار خود را به خوبی انجام داده است، اما در مرحله دوم که باید هیئت داوران آثار را بررسی می کردند، هریک از داوران به بیان دغدغه های خود در زمینه افت کیفیت آثار پرداخت و نگرانی های خود را از این روند نزولی بیان داشت.
جمع بندی نظرها بر وجود دو گزینه تاکید داشت: آیا در وضعیت فعلی ادامه روند گذشته و تکیه کردن بر این ایده که جایزه هوشنگ گلشیری می تواند حامی همین ادبیات موجود باشد گزینه ای منطقی است، یا حفظ ملاک ها و عدم عدول از آنها؟
داوران به اتفاق بر تحقق گزینه دوم پای فشردند و به این نتیجه رسیدند که از اعلام برنده یا برندگان خودداری ورزند.
داوران با بررسی تمامی دوره های جایزه گلشیری اعلام کرده اند:"دست اندرکاران انتخاب کتاب برتر حوزه ادبیات داستانی با هرعنوان و هر دیدگاه همواره امیدوار بوده و هستند که با انتخاب و معرفی برترین های هر دوره بستری مناسب برای رشد و تعالی خلاقیت های ادبی فراهم آید و این خود انگیزه ای شود برای ارتقای سطح کیفی آثار."
به نظر هیئت داوران جمع بندی برگزاری دوره های متوالی انتخاب کتاب برتر نشان داده است که از جمله:"تغییر هر روزه قوانین مربوط به نشر کتاب و اتکا به سلیقه های فردی؛ سیاست استقرار فرهنگی یک شکل در سطح جامعه از راه اشاعه ادبیاتی خنثی و عوامانه؛ سقوط هر روزه شمارگان کتاب و دسترسی به تکنولوژی ارتباط آسان سبب شده تا سرعت عکس العمل به شرایط و مسائل روز عرصه تامل و تعمق را به عقب راند و ادبیاتی سطحی و عامیانه را جایگزین ادبیاتی چند لایه و اندیشمندانه کند."
کامران بزرگ نیا، محمد چرم شیر، محمود حسینی زاد، نسیم خاکسار، علی خدایی، ناهید طباطبایی و لیلی گلستان داوران این دوره بودند.
نظر گروه کاری
اما گروه کاری هشتمین دوره جایزه ادبی هوشنگ گلشیری یعنی یونس تراکمه، عبدالعلی عظیمی و نسترن موسوی در نتیجه ارزیابی خود به شدت گیری سانسور و خودسانسوری، رواج گسترده سازوکارهایی که بازار را مملو از آثار متوسط و نازل کرده، نبودن زمینه هایی برای انتشارنقد ادبی جدی و ممانعت از چاپ مجدد آثاری که پیشتر و گاه در همان سال مجوز انتشار گرفته اند، اشاره کرده و گفته اند که دو اثر برنده دوره هفتم جایزه هوشنگ گلشیری ( رمان های "عقرب روی پله های راه آهن اند یمشک" نوشته حسین آبکنار و رمان "سالمرگی" نوشته اصغر الهی )
مجوز تجدید چاپ نگرفته اند.
بنیاد گلشیری پس از درگذشت هوشنگ گلشیری در خرداد ۱۳۷۹ به همت همسرش و تنی چند از دوستان و دوستداران نویسنده گلشیری شکل گرفت و تاکنون هفت دوره آن برگزار شده است. این جایزه یکی از معتبرترین جایزه های ادبی و مستقل ایران است.
© MMX
بی بی سی مسئول محتوای سایت های دیگر نیست
بهترین روش دیدن این صفحه بر روی آخرین مرورگر مجهز به CSS است. با اینکه مرورگر کنونی تان قابلیت نمایش سایت را دارد ولی امکان بهترین تجربه تصویری را به شما نمی دهد . لطفا در صورت امکان مرورگر خود را به آخرین نسخه ارتقا دهید.